- Το βουτυρικό οξύ είναι ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλύσου, που βρίσκεται στη φύση ως συστατικό μικρού μεγέθους στο λιπαρό κλάσμα του γάλακτος και των παραγώγων του.
- Στους ανθρώπους είναι μια ουσία που σχηματίζεται φυσιολογικά στο παχύ έντερο ως επακόλουθο της ζύμωσης των διαιτητικών ινών.
- Η κλινική εμπειρία κατέδειξε ότι σε ασθενείς με διαταραχές της ισορροπίας των κυττάρων στο παχύ έντερο, και συγκεκριμένα στο ειλεοκολικό τμήμα, η πρόσληψη βουτυρικού οξέος οδηγεί σε αξιοσημείωτη βελτίωση των συμπτωμάτων όπως η διάρροια, ο κοιλιακός πόνος και η γενική αδιαθεσία.
Είναι η κύρια πηγή ενέργειας των επιθηλιακών κυττάρων του παχέος εντέρου:
- διεγείρει την αντικατάσταση και τη φυσιολογική ωρίμανσή τους και παίζει σημαντικό ρόλο ‘’κλειδί’’ στη διατήρηση της ακεραιότητας του βλεννογόνου και στη διαδικασία επούλωσης των εντερικών βλαβών,
- ενεργοποιεί την επαναρρόφηση του νερού και του νατρίου στο παχύ έντερο,
- συμβάλλει στη μείωση του εντερικού pH, δημιουργώντας έτσι ένα αφιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων.
- Είναι τα πιο ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται στο παχύ έντερο των ενηλίκων και των παιδιών.
- Τα βακτήρια αυτά ελαττώνονται με την πάροδο της ηλικίας καιόταν η κατάσταση της υγείας αρχίζει να φθίνει.
- Ο πληθυσμός των βακτηρίων Bifidobacterium Bifidus που αποικίζουν το ανθρώπινο έντερο μπορεί να καταστραφεί από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, τις υγειονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.
Τα οφέλη της πρόσληψης μπιφιδοβακτηρίων είναι:
- Η πρόληψη αποικισμού του εντέρου από εχθρικά παθογόνα βακτήρια και μύκητες, με τα οποία τα μπιφιδοβακτήρια ανταγωνίζονται για τα θρεπτικά συστατικά.
- Η παραγωγή οξικού οξέος και γαλακτικού οξέος, τα οποία μειώνουν το pH του εντέρου και συνεπώς κάνουν την περιοχή αφιλόξενη για άλλα βακτήρια.
- Η αναστολή των βακτηρίων τα οποία μπορούν να μετατρέψουν τα νιτρικά από τη δίαιτα σε δυνητικά επικίνδυνα νιτρώδη.
- Ένας επαρκής πληθυσμός μπιφιδοβακτηρίων, μπορεί να λύσει τα προβλήματα δυσκοιλιότητας και να βελτιώσει την εντερική λειτουργία.